De Vinkeveense Plassen is een populair recreatiegebied. Jaarlijks bezoeken honderdduizenden mensen uit Amsterdam, Utrecht en andere omliggende gebieden, de plassen. Vanwege de bevolkingsgroei, zal het aantal recreanten de komende jaren toenemen. Ze hebben behoefte aan een meer divers aanbod van activiteiten bij de Plassen en moeten ook in de toekomst kunnen blijven genieten van dit gebied. Daarom wordt de komende jaren geïnvesteerd in het verbeteren van het terrein en het creëren van extra aanbod door ondernemers.
Naast het ontwikkelen, beheren en onderhouden van de openbare dagrecreatieve voorzieningen in het gebied, heeft het bestuur van Recreatieschap Stichtse Groenlanden publiekrechtelijke taken: toezicht op de woonschepen in de Vinkeveense Plassen, uitvoering van het kampeerbeleid, toezicht op ligplaatsen voor pleziervaartuigen buiten de jachthavens en het nautisch vaarwegbeheer.
Wat gaan we doen?
In 2019 heeft het recreatieschap Stichtse Groenlanden het Programma Vinkeveense Plassen 2019-2024 opgesteld. Dit beschrijft de gezamenlijke opgaven die recreatieschap en deelnemende gemeenten en provincie de komende jaren hebben om het beheer en onderhoud ook in de toekomst duurzaam uit te kunnen voeren. Dit gebeurt aan de hand van drie pijlers:
- De basis op orde brengen: het vervangen van de beschoeiing van de zandeilanden en legakkers en het verbeteren van de entrees.
- Meer aanbod: kansen creëren voor ondernemers om op de zandeilanden nieuwe activiteiten te ontwikkelen, zoals horeca of een klimbos, en daarmee meer en een breder aanbod aan recreatiemogelijkheden creëren.
- Maatschappelijke verbreding: in samenspraak met belanghebbende partijen en overheden worden de toeristisch-recreatieve waarden van het gebied verbeterd en de verbinding gezocht met het Nationaal Natuur Netwerk (NNN) en de Kaderrichtlijn Water (KRW).
Ontwikkelplan
Het dagelijks bestuur van recreatieschap heeft in februari 2020 het ontwikkelplan voor de Vinkeveense Plassen vastgesteld en de gemeente De Ronde Venen en betrokken partijen daarvan in kennis gesteld. Het eerste besluit voor de verbetering van het recreatiegebied de Vinkeveense Plassen is daarmee genomen. In dit plan staat beschreven hoe het recreatiegebied in de komende jaren verbeterd kan worden en onder welke voorwaarden.
Zandeilanden
Er zijn een aantal mogelijke toekomstbeelden voor het recreatieaanbod van de Vinkeveense Plassen uitgewerkt in zogenaamde scenario’s. Daarbij is nauw samengewerkt met de gemeente De Ronde Venen en overleg gevoerd met bewoners, ondernemers en maatschappelijke groepen uit het gebied. Er is vooral gesproken over de zandeilanden in de plassen. Het recreatieschap wil op de eilanden het recreatief aanbod vergroten en beter laten aansluiten bij de behoefte van bezoekers. Bij de invulling van de maatregelen wordt zover mogelijk rekening gehouden met verschillende en soms tegenstrijdige belangen zoals natuur, woongenot en economie.
Bestemmingsplan
Het bestuur heeft gekozen voor het scenario waarbij de huidige recreant als uitgangspunt is genomen en voor ondernemers een jaar-rond exploitatie op de zandeilanden mogelijk wordt gemaakt. In het gebied worden zones aangegeven waar recreatieve ontwikkelingen mogelijk worden en waar natuur de boventoon voert. Verder worden de voorzieningen op de zandeilanden gemoderniseerd en de entrees naar het gebied beter vindbaar en herkenbaar gemaakt. Het recreatieschap heeft het gekozen ontwikkelscenario aan gemeente De Ronde Venen aangeboden. Aan de gemeente is gevraagd om het ontwikkelscenario in haar beleid mogelijk te maken. De gemeente werkt op dit moment aan een nieuw bestemmingsplan, waar de Vinkeveense Plassen ook onder vallen. Pas na vaststelling van het bestemmingsplan kan een groot deel van het ontwikkelscenario daadwerkelijk uitgevoerd worden.
Trends
Het vastgestelde ontwikkelplan past binnen de pijler van de recreatieve ontwikkeling van de Vinkeveense Plassen. Het recreatieschap wil het gebied makkelijker vindbaar en aantrekkelijker maken voor de recreant. Daarvoor kijkt het recreatieschap naar de laatste trends en ontwikkelingen op gebied van vrijetijdsbesteding.